Košarica

5 NAJBOLJŠIH RAZLOGOV ZA NAKUP NARAVNEGA BOŽIČNEGA DREVESA

Praznična sezona je že skoraj pred nami in kmalu bomo že trinajsto leto zapored to isto žalostno božično drevo ponovno povlekli iz podstrešja in ga postavili.

Zakaj ne bi letos naredili nekaj drugačnega? Letos si lahko privoščite pravo naravno božično drevo.

In preden ste pomislili na vsakodnevni mukotrpen postopek vrtenja borovih iglic, naj vas vprašamo, ali ste vedeli, da obstaja veliko sort dreves, ki ne izgubljajo iglic? Naši najljubši sta srebrna smreka in kavkaška jelka.

Če še vedno niste prepričani, vam v nadaljevanju predstavljamo 5 najboljših razlogov, da kupite pravo božično drevo.

 

Naravna drevesa so dobra za okolje

Ja, temu je morda težko verjeti, vendar je razlaga povsem preprosta. Prava božična drevesa so posajena posebej za prodajo kot božična drevesa, kar pomeni, da so drevesa posajena vsako leto samo zato, da vzdržujejo pravi trg božičnih dreves. Z nakupom prave božične jelke lahko tudi sami prispevate k zasaditvi teh dreves. Poleg tega pa se posadi še mnogo več dreves, katere se ne odstrani iz zemlje ter se tako še dodatno pogozduje.

Večje kot je povpraševanje, več dreves je zasajenih. The Carbon Trust ocenjuje, da je uporaba pravega božičnega drevesa za okolje stokrat boljša od umetnega božičnega drevesa. Za tiste, ki radi udejanjajo svojo statistiko, bi morali umetno drevo uporabljati več kot 15 let, da bi ga lahko vsaj približno upravičili.

Ker drevesa proizvajajo več kisika, nasadi božičnih dreves in kmetije dejansko pomagajo izboljšati naše ozračje.

Če je v vas le majhen košček zelenega eko bojevnika, si boste letošnje leto prav gotovo zagotovili pravo božično drevo!

Pomislite na otroke

V vsaki družini je določen okraševalec dreves, ne glede na to ali gre za mamo, očeta ali otroke. Zakaj pa ne bi letos kar vsi skupaj okrasili pravo božično drevo? Vaše pravo božično drevo bi dobilo res pravi pomen, saj bi vsi skupaj pomagali pri okrasitvi drevesca.

Pomembno je poudariti, da se z izbiro pravega božičnega drevesa vse spremeni v vsakoletno družinsko srečanje, kjer se družinski člani odločijo, katero vrsto drevesa bodo izbrali, katere okraske bodo nanj obesili ter s katerimi  lučmi bo drevesce popolnoma zasijalo.  Opazili smo, da so otroci bolj pozorni na drevo, ki so ga pomagali izbrati, kot pa na drevo, ki ga potegnejo iz kleti. Božično drevo naj resnično nekaj pomeni vsem družinskim članom. Ali ni ravno to čar božiča? Saj praznike preživimo skupaj z našimi najbližjimi.

Recikliranje pravih božičnih dreves

Verjetno smo že z zgornjim zapisom prepričali okolju prijazne osebe, da se v letošnjem letu odločijo za nakup pravega božičnega drevesa.  A če vas to ni prepričalo, potem vas bo zagotovo naslednja trditev.

Večina umetnih dreves je izdelanih iz plastike, kar pomeni, da bodo kmalu zavržena in bodo pristala na lokalnem smetišču. Dejstvo je, da umetnega drevesa ni mogoče reciklirati.

Na drugi strani pa je pravo božično drevo seveda organska snov, kar pomeni, da je, če ga odvržemo ali  zavržemo, biološko razgradljivo in ne povzroča popolnoma nič škode okolju. Prava naravna drevesa se kompostirajo in uporabljajo za to, da zrastejo nova božična drevesa

Kompostiranje božičnega drevesa je čudovit način recikliranja božičnega drevesa in morda celo pomaga pri gojenju za naslednje božično praznovanje!

Drevo lahko po koncu praznikov odložite v zabojnike za  biološke odpadke, lokalna snaga pa potem drevo predela v kompost.

 

Prava drevesa dišijo naravno in nam pričarajo prav božič

Za tiste, ki si radi prikazujete stvari z vonjem, je naravno božično drevo namenjeno prav vam. Za razliko od umetnega božičnega drevesa, prava božična drevesa oddajajo čudovit, nežen vonj po sveži iglici. Osvežilci zraka v avtomobilu želijo kopirati enak vonj, vendar je nemogoče, da bi se približali tej vonjavi.

Vonj po medenjakih ter vonj po naravnem božičnem drevesu sta dva izmed bolj pomembnih, pri ustvarjanju pravih božičnih radosti.

Podprite lokalno

Umetna drevesa največkrat prihajajo iz Kitajske, tako ne podpiramo lastnega gospodarstva, hkrati pa ta plastika prepotuje več tisoč kilometrov preden prispe do nas ter tako še dodatno obremenjuje okolje.

 

Vivant, Matjaž Radovan s.p.

  Pon – Pet: 8:00 – 18:00
 040/697-967
 info@bozicnadrevesa.si