Košarica

GOJENJE BOŽIČNIH DREVES

Ste se kdaj vprašali, od kod je vaše božično drevo in kje konča? Naj vam razkrijemo podrobnosti! Odločite se za prijetno božično pravljico …

Nekoč, pred davnimi, davnimi časi je božična drevesa sekal drvar, prav posebej za premožne družine. Čeprav to ni bila preveč škodljiva praksa, tudi ni bila posebej trajnostna in ko je naraščalo povpraševanje po pravih božičnih drevesih, se je pokazala potreba po specializiranem božičnem kmetijstvu.

Kmetje si hitro dognali, da je potrebno spremeniti način pridobivanja božičnih dreves, da bo to ostalo koristno za okolje. Začetek tega članka bo morda izgledal kot mračna nota, a kot pri vseh božičnih pravljicah za srečni konec preberite do dna!

 

C:\Users\PC\Downloads\andre-gorham-ii-NS1V_dPfydE-unsplash.jpg

Umetno božično drevo

Vsako leto sicer več tisoč Slovencev kupi pravo božično drevo, vendar je žalosten in naraščajoč trend kupovanja umetnih božičnih dreves. Trenutno imata umetno božično drevo kar dve tretjini slovenskih gospodinjstev.

Umetna božična drevesa so narejena iz kombinacije materialov, glavni sestavni del pa je grozna plastika, ki uničuje okolje. Nekatera »ponarejena« božična drevesa so narejena iz t.i. reciklirane plastike s Kitajske, a večina proizvajalcev se raje izogiba trditvam o poreklu osnovnih materialov.

Ko kupite umetno božično drevo, ga boste verjetno uporabljali od 5 do 10 let, odvisno od tega, kako previdno ga postavljate, razstavljate in shranjujete. Ni presenetljivo, da se poceni materiali zlahka zlomijo.

Na koncu življenjske dobe ste dali svoje drevo med ločene odpadke in morda celo upate, da ga bodo reciklirali. Ampak to ni posebej realistično pričakovanje – umetna božična drevesa so sestavljena iz več vrst reciklirane plastike, ki jih je težko ločiti, da bi jih lahko vsako posebej uspešno reciklirali. Proizvajalci pač pogosto uporabljajo tiste materiale, ki so najcenejši, to pa  pogosto pomeni mešanje različnih vrst plastike, kar onemogoča reciklažo.

To pomeni, da vaše božično drevo po 5-10 letih konča na odlagališču, razširi božično veselje med gnitjem smeti in povzroči 500-letno okoljsko škodo. In pri vsem tem verjetno niste niti prihranili veliko denarja, če ste izbrali ponaredek namesto pravega!

Saj piše da je umetno božično drevo iz reciklirane plastike

Reciklirana plastika je dobra stvar, kajne?

Resnica je, da recikliranje plastike pravzaprav ni ravno okolju prijazno (če sploh). Plastika, ki jo pošljete na recikliranje v ločenih odpadkih, pristane pri podjetjih, ki jo reciklirajo. Nekaj ​​plastike reciklirajo v Sloveniji, skoraj tri četrtine pa je odpošljejo v tujino.

Natančni podatki o količina, ki konča na odlagališču, in količina, ki se dejansko reciklira, niso na voljo, toda snovi, ki se reciklirajo, se običajno odpravijo na Kitajsko (z veliko umazanega goriva, ki se tja prevaža na ogromnih ladjah). Ta se nato obdela s taljenjem plastike kar je dolgotrajna naloga, ki zahteva še več sežiganja fosilnih goriv.

Končni rezultat je, da kitajski proizvajalci dobijo množico poceni plastike, ki jo lahko izdelujejo v igrače, dodatke, tehniko, in kakopak tudi v božična drevesa. Ta plastika pa potem ponovno potuje k nam in ponovno onesnažuje dolgo pot.

Prava naravna božična drevesa

Prava božična drevesa gojena za pogozdovanje ter za božična drevesa, cele kmetije pa so namenjene gojenju vašega ljubljenega božičnega drevesa. Začnejo kot seme, a za razliko od tradicionalnih metod, ki se zanašajo na naravni raztros semen, so božična drevesa posajena v lončke ali pa skrbno zasajena v gredah. Ko bo drevo raslo, bo potrebovalo veliko prostora, da bo zraslo v obliko božičnega drevesa, ki ga vsi poznamo in imamo radi. Tako nekatera drevesa odrežemo, ostala pa pustimo da zrastejo v gozd.

Obstaja veliko vrst božičnih dreves, večinoma pa so iz družine zimzelenih borovcev. Vsaka različica ima svoj edinstven nabor rastnih pogojev in vsaka ima drugačen videz. V Sloveniji se za božično drevo ozrioma novoletno jelko najpogosteje goji navadno smreko, srebrno smreko ter kavkaško jelko. Od tod tudi ime božična jelka. Mi za novoletno smrekico najraje uporabljamo srebrno smreko, saj ta najlažje zdrži na sobni temperaturi.

 

C:\Users\PC\Downloads\maria-shanina-V5UhLXxb9tM-unsplash (1).jpg

Gojenje božičnih drevesc

Danes se božična drevesa v veliki meri goji, čeprav pa še vedno najdemo koga, ki jih odstranjuje iz gozda. Temu ekipa božičnih dreves zelo nasprotuje, zato smo se tudi odločili za gojenje božičnih dreves.

Po zasaditvi božičnega drevesa mora gojitelj božičnega drevesa zagotoviti, da to raste čim bolj zdravo. Za vzgojo božičnega drevesa je potrebno veliko ljubezni in skrbi – videti mora biti popolno iz vseh kotov.

Zaradi toplejšega vremena postaja vsako leto nekoliko težje gojiti božična drevesa. Kmetje božičnih drevesc si prizadevajo, da bi zadovoljili povpraševanje v težkih razmerah.

Zakaj ne bi pomagali našim kmetom tako, da vzamete naravno božično drevo?

Ali ste vedeli, da so v Evropi drevesa z manj vej priljubljena zlasti v kulturah, ki na svojih drevesih prižgejo sveče za okras. V ZDA so priljubljena drevesa s številnimi vejami, saj to zagotavlja več površin za okrasitev.

Kje kupiti gojeno naravno božično drevo?

Posebej danes, v tej situaciji je težje kupiti naravno božično drevo. Na srečo smo spremenili nakupovalne navade in vse več stvari naročamo prek spleta. Tudi ekipa božičnih dreves je sledila trendom in smo postavili spletno stran www.bozicnadrevesa.si, kjer si lahko naročite svoje drevo, ki ga potem brezkontaktno prejmete na svoj dom.

Naročanje božičnega drevesa prek spleta ima številne izjemne prednosti:

  • To je najučinkovitejši način nakupa božičnega drevesa.
  • Omogoča vam, da lahko najdete manjše farme božičnih dreves, za katere morda še niste vedeli.
  • Na voljo imate bistveno večjo izbiro.
  • Kakovost božičnega drevesa bo boljša, saj ta drevesa niso iz daljnjih krajev in so vsaj dvakrat letno obrezana

Kaj pa se zgodi z naravnim božičnim drevescem po praznikih?

Prava božična drevesca lahko po božiču lahko pustimo na zbirnem mestu, kjer komunalna služba poskrbi, da se predela v kompost. To je povsem v redu, saj se tudi zeleni odpadki kompostirajo in pomagajo pri slovenskem kmetijstvu. Z živim drevesom imate sicer nekoliko več skrbi, saj je potrebno pometati iglice a vseeno pričara čaroben naraven bolj. Obstajajo tudi sorte ki so znane po nizkem odpadanju iglic.

 

C:\Users\PC\Desktop\Bozicna drevesa\blogi slike\življenjski cikel 2.png

 

Vivant, Matjaž Radovan s.p.

  Pon – Pet: 8:00 – 18:00
 040/697-967
 info@bozicnadrevesa.si