Košarica

JE BOLJE KUPITI NARAVNO ALI UMETNO BOŽIČNO DREVO? 

Prihaja božič, z njim pa tudi dvom, ali je bolje imeti naravno božično drevo oziroma umetno božično drevo ? Koliko osnaževanja povzroča posamezno drevo?

C:\Users\PC\Downloads\oana-craciun-9tzf7-N5eyE-unsplash.jpg

umetno ali naravno božično drevo


Naravno božično drevo pomirja

Naravna drevesa imajo že iz zgodovine tudi simbolni pomen. Naravna božična drevesa delujejo pomirjujoče, spodbujajo zadrževanje na prostem, vplivajo na koncentracijo itd. Dokazano je, da drevesa vplivajo tudi na hitrost okrevanja v bolnišnicah, prav tako je v urejenem zelenem okolju manj nasilja in kriminala. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča 9 m2 zelenih površin na prebivalca. Drevesa prispevajo tudi k ekonomski in gospodarski stabilnosti mesta. Zelena območja so privlačnejša za turizem in držijo višjo ceno nepremičninam. Naravno drevo pa ni primerno samo za domove ampak pomirja tudi v podjetjih in prinašajo novo energijo.

Naravna božična drevesa tekom svojega življenja odstranjujejo CO2 iz zraka

Zrak vsebuje številne plinaste in trdne sestavine, izmed katerih so nekatere škodljive tako za okolje kot tudi za zdravje ljudi. Posebej onesnažen in škodljiv je zrak v mestih, kjer je zelo visoka koncentracija izpustov. Za zmanjšanje onesnaženja v mestih so učinkovit ukrep tudi zelene strehe in ozelenjene fasade. Doseganje standardov pa ne pomeni, da okolje ni obremenjeno, temveč zgolj, da se zmanjša tveganje za razne poškodbe na ekosistemih ter boleznih ljudeh in živalih. Prašni delci danes po vsej Srednji Evropi predstavljajo težavo zaradi onesnaženega zraka. Drevesa pripomorejo k čiščenju teh delcev, ob tem pa tudi dajejo občutek sprostitve in dobrega počutja ter nudijo zasebnost in občutek varnosti.

Naravno ali umetno božično drevo?

C:\Users\PC\Desktop\Bozicna drevesa\MAG-TREEFARM-111801.jpg

umetno ali naravno božično drevo


Naravno božično drevo prične s svojim življenjskim ciklom kot plod, ki se razvije v drevo. Iglavec je primeren za naravno božično drevo, ko je star vsaj 5 let.  Z gojenjem božičnih dreves se ne posega v obstoječe gozdove ampak se ustvarja nove. Smreke in jelke se posadi v začetku zelo na gosto, kasneje pa se plantažo redči, da imajo največja drevesa karseda največ prostora za svoj razvoj in uspešno preobrazbo v kar največje drevo. Vsako leto vsako drevo prefiltrira 100.000 m3 zraka in odstrani iz zraka 25 kg čistega ogljika.

Naravna jelka ali smreka, ki jo imamo pri nas doma kot božično drevo, se po koncu praznikov zmelje in predela v kompost, ki pomaga novim rastlinam k boljši rasti. Ogljični odtis naravnega drevesa je tako nič.

Na drugi strani je umetno drevo narejeno iz plastike. Plastiko pa izdelujemo z rafiniranje oziroma izgorevanjem. Ogljični odtis umetnega drevesa je precej večji, saj doseže 40 kg CO2. Že z nakupom takega drevesa pričnemo z obremenjevanjem okolja. Kasneje pa plastika potrebuje še več stoletij, da se razkroji

C:\Users\PC\Desktop\Bozicna drevesa\best-real-christmas-tree-for-you-section-7.jpg

umetno ali naravno božično drevo


Prednosti naravnih božičnih dreves v primerjavi s plastičnimi:

Plastična oziroma umetna božična drevesa običajno prihajajo iz oddaljenih držav (najpogosteje iz Kitajske), kar poveča ogljični odtis, ki ga ustvari njihov prevoz. Naravne prihajajo iz bližnjih drevesnic, kar zmanjšuje ta odtis

Med vzrejo naravnih dreves, ta absorbirajo CO2 iz zraka in to še naprej počnejo doma.

Ko se znebimo božičnega drevesa, so naravna biološko razgradljiva in jih lahko uporabimo za kompost ali biomaso, kar ustvari zelo malo CO2. Plastična drevesa v procesu recikliranja ustvarijo veliko več CO2, saj vsebujejo stranske proizvode iz olja, medtem ko bi brez ustreznega recikliranja bi trajalo vsaj sto let, da se razgradijo.

C:\Users\PC\Downloads\pollution-203737_1920.jpg

Obstajata dve obliki naravnih božičnih dreves

Rezana brez korenin: to so najpogostejša božična drevesa, ki se po uporabi zdrobijo in reciklirajo kot kompost.

Izruvana skupaj s koreninsko grudo: taka drevesa imajo zgolj 10 % možnosti, da preživijo božične praznike in jih običajno prav tako predelamo in uporabimo za kompost.

Ob vseh teh informacijah sklepamo, da je boljše, da dobimo naravno drevo, če le ne izhajajo iz sečnje v neokrnjenih gozdovih. Tako jih je mogoče reciklirati ali celo presaditi, če se obdržijo.

Je bolje kupiti rezano naravno božično drevo ali božično drevo v loncu?

Oba božična drevesa imata malo možnosti za preživejte po ko sta odstranjena iz zemlje. Rezano božično drevo preživi še do 4 tedne po odstranitvi iz zemlje medtem ko tisto v loncu živi v povprečju do dva meseca, kasneje pa so obsojena v veliki meri na propad. Saj takim drevesom odstranimo preveč korenin. Oba božična drevesa, tako v loncu kot rezana pa vendar še po svojem življenju opravljata funkcijo saj lahko oba zmeljemo in iz njih naredi kompost, ki je pomemben za posaditev novih božičnih dreves.

Najbolj pomembno je da je božično drevo gojeno. To pomeni, da se božičnih dreves ne odstranjuje iz gozdov. Taka božična drevesa se posebej goji na poljih, ki se večkrat širijo in postopoma ta polja postajajo gozdovi.

Katere točke bi morali upoštevati, če izberemo naravno božično drevo?

• Prepričani moramo biti, da prihajajo iz drevesnic, ki jih prodajajo, in zavračajo tiste, ki so bili nenadzorovano odrezani od narave (v neokrnjenih gozdovih). Veliko drevesnic ima tovrstna drevesa, posebej zasnovana za te praznike.

• Vedeti moramo o storitvi zbiranja. Drevo se postavi v smetnjak za biološke odpadke, nato pa ga lokalno podjetje predela z ostalimi biološkimi odpadki.

Umetno božično drevo

Če se odločimo za plastično oziroma umetno božično drevo, bomo morali njeno življenjsko dobo podaljšati za več kot 15 let, da bo nadomestila vse tiste izpuščene tone CO2, seveda pa obstaja še težava z recikliranjem. Umetno božično drevo je sestavljeno iz več različnih plastičnih mas in ga je zelo težko predelati. Navadno konča na smetišču brez predelave. Zato premislite kaj boste storili in pomislite na naravo ter na kasnejše rodove

Viri: Carbon Trust, Infojardín in Ingenieros de montes.

 

Vivant, Matjaž Radovan s.p.

  Pon – Pet: 8:00 – 18:00
 040/697-967
 info@bozicnadrevesa.si