-15%

navadna smreka rezana 150 – 175 cm
Višina: 150 - 175 cm

39,02

Navadna smreka – Picea abies

Navadna smreka ali Picea abies je naše avtohtono drevo in je najbolj pogost iglavec pri nas. Zaradi svojega prijetnega vonja in enakomerne raščenosti vej je navadna smreka najpogostejše božično drevo v našem prostoru. Ima svetlo zelene, tanke in ošiljene iglice. Njeno obstojnost v suhih in toplih prostorih podaljšamo s posodo z nekaj vode pod drevesom. Priporočamo tudi, da drevo odmaknete od grelnih teles kot so radiatorji, kamini in konvekcijska grelna telesa. Navadna smreka ima enakomerno raščeno krošnjo ter vodoravno raščene veje. Njene zelene barve iglic se lepo podajo k različnim barvnim kombinacijam okraskom.

*Božično drevo pride brez stojala in je ravno rezano. Stojalo lahko najdete tukaj.

Drevo si naročite vnaprej, z izbiro datuma prevzema ali dostave na koncu. Mi drevo pripravimo le kakšen dan preden pride k vam, tako da dobite kar se da najbolj sveže drevo.

Opis

Navadna smreka – Picea Abies

Navadna smreka je najpogostojše božično drevo v naši kulturi. Je naša avtohtona vrsta že od viktorijanskih časov in je sorta, ki jo ljudje večinoma povezujejo z božičem. Klasična oblika, videz in svež vonj prispevajo k tradicionalnemu in nostalgičnemu božičnemu občutku. Iglice so mehke vendar vseeno malo bodeče, so zelene do temno zeleno barve. Zelo dobro sedijo na trdih vejicah in so kot nalašč za obešanje okraskov. Če zanj pravilno poskrbimo, bo zadostni količini vode izguba iglic minimalna. Navadna smreka je tista, ki ima največ vonja in velja za našo avtohtono vrsto.

Gojenje dreves

Naša drevesa večkrat letno obrezujemo, da so kar se da najbolj košata in imajo popolno obliko. Stara so med 5 in 10 let, odvisno od velikosti. Letni prirastek drevesa je okoli 20 centimetrov. drevesa, skupaj z partnerji skrbno gojimo na nasadih z več kot 10.000 sadikami. Drevesa so namenjena prav temu, da preživijo z vami božično novoletne praznike, ter da ni potrebno posegati v gozdove. Drevesa so nasajena zelo gosto skupaj, zato jih je potrebno nekaj vsakoletno odstranjevati, da pridobijo večja drevesa prostor za nadaljnjo rast. Ta drevesa potem pustimo v zemlji in tvorijo nove gozdove.

Kdaj režemo drevesa?

Naš koncept temelji na tem, da si drevo naročite vnaprej in izberete teden v katerem želite dostavo oziroma prevzeti svoje drevo. Mi drevesa nato režemo sproti in gremo enkrat ali dvakrat tedensko na polja. Vedno se potrudimo, da je pot vašega božičnega drevesa od nasada, do vašega doma čim krajša oziroma najhitrejša. Tako pride vaše božično drevo k vam domov sveže izkopano staro največ nekaj dni.

Obstojnost drevesa in skrb za drevo

Rezano božično drevo je najbolj primerno za preživljanje božičnih praznikov v notranjem prostoru. Če imate stojalo z vodo bo drevo zdržalo tudi več kot mesec dni v notranjem prostoru ob konstantnem polnenju vodnega rezervoarja. V kolikor uporabljate stojalo ki nima vode bo drevo zdržalo v stanovanju nekje do treh tednov.  Obstojnost drevesa je tudi odvisna od tega v kakšnem prostoru je božično drevo. Za daljšo obstojnost priporočamo, da je drevo v hladnejšem prostoru stran od radiatorja, kamina ali katerega drugega toplotnega vira. Pomembna je tudi izbira lučk: starejše lučke se preveč pregrevajo, kar bo pospešilo odpadanje iglic, zato raje izberite LED-lučke.

Kam z naravnim drevescem po praznikih?

Plastičnega drevesa se skoraj neda reciklirati zaradi tipa plastike, ki se jo uporablja. Naravno drevo pa ima prav to posebnost, da ga lahko recikliramo in smo tako samovzdržni. Ko bo vaše naravno božično drevesce odslužilo svojemu namenu, ga lahko odložite v zabojnik za biološke odpadke in pristojni bodo poskrbeli za primerno reciklažo. Tako drevo se nato zmelje in iz njega napravi kompost kjer opravlja vlogo gnojila za nove rastline. Drevo lahko zmeljete tudi sami ali pa ga uporabite za kurjavo in nato pepel uporabite kot gnojilo.

Dodatne informacije

Teža 6 kg
Dimenzije 40 × 40 × 200 cm
Višina drevesa

Vrsta drevesa

Tip drevesa

Deblo

Vonj

Primernost za stojalo

Iglice

Deponiranje drevesa

Odpornost drevesa