-15%

Sveže rezano božično drevo
Višina: več višin

35,05132,91

Sveže rezano božično drevo – Navadna smreka, Srebrna smreka, Kavkaška jelka

Božična drevesa so gojena posebej za božično novoletne praznike, ki so nato odstranjena iz zemlje nekaj dni pred prihodom k vam, tako da dobite sveže drevo. Novoletne jelke večkrat letno obrezujemo, da so kar se da najbolj košate. Izbirate lahko med Navadno smreko, Srebrno smreko ter Kavkaško jelko. Kavkaška jelka ima mehke nebodeče iglice, ki obvarujejo domače živali ter otroke, hkrati pa najbolje prenaša temperaturo. Navadna smreka ima mehkejše vendar vseeno malo bodeče iglice. Je malo manj odporna na temperaturo kot jelka ampak najbolj diši. Srebrna smreka ima najbolj bodeče iglice in zelo prijetno diši.

*Božično drevo pride brez stojala in je ravno rezano. Stojalo lahko najdete tukaj.
*Srebrna smreka je lahko zelene, zeleno-modre ali redkeje modrikaste barve.

Drevo si naročite vnaprej, z izbiro datuma prevzema ali dostave na koncu. Mi drevo pripravimo le kakšen dan preden pride k vam, tako da dobite kar se da najbolj sveže drevo.

Opis

Kavkaška jelka – Nordmann fir

Kavkaška jelka je po iglicah podobna navadni jelki, a so vejice bolj na gosto poraščene z iglicami. Drevo ima temno zeleno krošnjo, a mu spodnja stran iglic daje srebrnkast lesk. Kavkaška jelka zraste v bogato razvejano drevo, katerega glavna odlika je obraščenost do tal. Pozornost pritegnejo že kot mlada drevesa in to zaradi nenavadno razporejenih kratkih iglic Ima izjemno trde iglice in je zato najbolj primerno božično drevo, saj brez težav prenaša višje temperature. Njena rast je počasnejša, zato tudi spada med dražja drevesa.

Navadna smreka – Picea Abies

Navadna smreka je najpogostojše božično drevo v naši kulturi. Je naša avtohtona vrsta že od viktorijanskih časov in je sorta, ki jo ljudje večinoma povezujejo z božičem. Klasična oblika, videz in svež vonj prispevajo k tradicionalnemu in nostalgičnemu božičnemu občutku. Iglice so mehke vendar vseeno malo bodeče, so zelene do temno zeleno barve. Zelo dobro sedijo na trdih vejicah in so kot nalašč za obešanje okraskov. Če zanj pravilno poskrbimo, bo zadostni količini vode izguba iglic minimalna. Navadna smreka je tista, ki ima največ vonja in velja za našo avtohtono vrsto.

Srebrna smreka – Picea Pungens

Srebrna smreka je ena od najlepših vrst smreke. Kot božično drevo nam s svojo gostoto ter razvejanostjo pričara posebne, praznične občutke. Iglice so lahko zelene, srebrno-modre barve ali pa zeleno-modre barve. Barva iglic se lahko spreminja iz meseca v mesec. Srebrna smreka ima močne in zelo trde iglice, kar pomeni da mnogo lažje prenaša temperaturo, kot njena sorodna vrsta navadna smreka. Naj opozorimo, da so iglice bodeče in kar pikajo, zato mogoče manj prijetna za otroke in hišne ljubljenčke. Je prijetnega vonja, njene veje pa so močne in zlahka zdržijo težo božičnega okrasja. S svojo obliko in formo, lepo popestri vsak prostor.

Gojenje dreves

Naša drevesa večkrat letno obrezujemo, da so kar se da najbolj košata in imajo popolno obliko. Stara so med 5 in 10 let, odvisno od velikosti. Letni prirastek drevesa je okoli 20 centimetrov. drevesa, skupaj z partnerji skrbno gojimo na nasadih z več kot 10.000 sadikami. Drevesa so namenjena prav temu, da preživijo z vami božično novoletne praznike, ter da ni potrebno posegati v gozdove. Drevesa so nasajena zelo gosto skupaj, zato jih je potrebno nekaj vsakoletno odstranjevati, da pridobijo večja drevesa prostor za nadaljnjo rast. Ta drevesa potem pustimo v zemlji in tvorijo nove gozdove.

Kdaj režemo drevesa?

Naš koncept temelji na tem, da si drevo naročite vnaprej in izberete teden v katerem želite dostavo oziroma prevzeti svoje drevo. Mi drevesa nato režemo sproti in gremo enkrat ali dvakrat tedensko na polja. Vedno se potrudimo, da je pot vašega božičnega drevesa od nasada, do vašega doma čim krajša oziroma najhitrejša. Tako pride vaše božično drevo k vam domov sveže izkopano staro največ nekaj dni.

Obstojnost drevesa in skrb za drevo

Rezano božično drevo je najbolj primerno za preživljanje božičnih praznikov v notranjem prostoru. Če imate stojalo z vodo bo drevo zdržalo tudi več kot mesec dni v notranjem prostoru ob konstantnem polnenju vodnega rezervoarja. V kolikor uporabljate stojalo ki nima vode bo drevo zdržalo v stanovanju nekje do treh tednov.  Obstojnost drevesa je tudi odvisna od tega v kakšnem prostoru je božično drevo. Za daljšo obstojnost priporočamo, da je drevo v hladnejšem prostoru stran od radiatorja, kamina ali katerega drugega toplotnega vira. Pomembna je tudi izbira lučk: starejše lučke se preveč pregrevajo, kar bo pospešilo odpadanje iglic, zato raje izberite LED-lučke.

Kam z naravnim drevescem po praznikih?

Plastičnega drevesa se skoraj neda reciklirati zaradi tipa plastike, ki se jo uporablja. Naravno drevo pa ima prav to posebnost, da ga lahko recikliramo in smo tako samovzdržni. Ko bo vaše naravno božično drevesce odslužilo svojemu namenu, ga lahko odložite v zabojnik za biološke odpadke in pristojni bodo poskrbeli za primerno reciklažo. Tako drevo se nato zmelje in iz njega napravi kompost kjer opravlja vlogo gnojila za nove rastline. Drevo lahko zmeljete tudi sami ali pa ga uporabite za kurjavo in nato pepel uporabite kot gnojilo.

Dodatne informacije

Teža 20 kg
Dimenzije 40 × 40 × 200 cm